Γιατί οι ΗΠΑ μπαίνουν στο παιχνίδι του ελληνικού χρέους;

euro-ice.png

Σημ. Γιατί έχουν δείξει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον οι ΗΠΑ για την Ελλάδα? Κατά την άποψη μου αλλά και γενικότερα η αίσθηση που επικρατεί, είναι ότι προφανώς και δεν μας αγάπησαν ξαφνικά, αλλά είναι θέμα συμφερόντων και οικονομικών αλλά κυρίως γεωπολιτικών. Το χρήμα ποτέ δεν ανταλλάσσεται με μια στρατηγική ήττα στο θέμα της Ελλάδας. Παρόλο που αποδείχτηκε ότι η αλλαγή πλεύσης της Ελλάδας προς τις χώρες των BRICS και ειδικότερα προς την Ρωσία δεν είναι τόσο εύκολη όσο διακήρυσσαν οι πολιτικοί, ωστόσο παραμένει σαν προοπτική αν τα πράγματα ζορίσουν περισσότερο.

Με τίποτα οι ΗΠΑ δεν θα επέτρεπαν η Ελλάδα με την τόσο μεγάλη γεωπολιτική σημασία για αυτές να οδηγηθεί προς αναζήτηση άλλου "κηδεμόνα". Και ναι, όπως αναφέρει το άρθρο χάνουν και από οικονομικής απόψεως αλλά στην προκειμένη και σε αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος έχουν αποδείξει ότι η γεωπολιτική έχει πρωταρχική σημασία στον σχεδιασμό τους για την παγκόσμια ηγεμονία που επιζητούν.. Αν το καταλάβουμε αυτό, τα συμπεράσματα προκύπτουν αβίαστα!

---


Πηγή: FORTUNE,  επιμέλεια: Γιώργος Αναγνώστου 

FORTUNE: «Ας βάλουμε το χρέος της Ελλάδας στον πάγο»

Για να σταθούν οι Έλληνες και πάλι στα πόδια τους ίσως χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο πλάνο που θα μπορούσε να περιέχει «ανοχή» για το χρέος.

«Η Ελλάδα ενέδωσε πάρα πολύ σύντομα» γράφει ο Σάιρους Σανάτι, αρθρογράφος του FORTUNE. «Ψηφίζοντας να δεχτεί νέα σκληρά μέτρα λιτότητας την Τετάρτη το βράδυ, και μόνο με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να λάβει άλλο ένα πακέτο διάσωσης από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε αναίτια τους ανθρώπους της σε περαιτέρω οικονομική μιζέρια. Αν και μερικά από τα μέτρα, που εγκρίθηκαν κατ "εντολή της Γερμανίας και άλλων βασικών μελών της Ευρωζώνης, μπορεί να παράγουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα στη συνέχεια, το μεγαλύτερο μέρος από αυτά είναι εξαιρετικά οπισθοδρομικά και θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομία της χώρας», συνεχίζει.

«Η συνθηκολόγηση αυτή είναι το τελευταίο επεισόδιο σε ένα ατέρμονο πίσω - μπρος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της. Αλλά μετά από χρόνια μη ανάμιξης, οι ΗΠΑ, φαίνονται να έχουν κουραστεί από αυτό το παιχνίδι. Σε σημείωμα που διέρρευσε στον Τύπο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ΔΝΤ δήλωσε εν πολλοίς ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και όχι περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους.

Αλλά δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει σε όλα εκείνα τα άσχημα μέτρα λιτότητας, συμπεριλαμβανομένης μια καταστροφικής αύξησης του ΦΠΑ, έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει κάθε διαπραγματευτικό ατού της. Αυτό σημαίνει ότι ο κλήρος πέφτει στις ΗΠΑ, μέσω του ΔΝΤ, να υπάρξει μια κατάλληλη συμφωνία για τους Έλληνες, πριν τα πράγματα χειροτερέψουν».

Ο αρθρογράφος συνεχίζει:

«Το πώς θα καταλήξουν τα πράγματα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο οι ΗΠΑ διατίθενται να δώσουν ένα τέλος στην κρίση. Σε κάποιο βαθμό, οι ΗΠΑ έχουν επωφεληθεί από την οικονομική δυσπραγία που πλήττει την Ευρωζώνη τα τελευταία πέντε χρόνια, που έχει επιτρέψει στις επιχειρήσεις να προσελκύσουν κεφάλαια που θα μπορούσαν διαφορετικά να είχαν πάει σε εταιρείες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Έχει, επίσης, εν μέρει, επιτρέψει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρήσει την πολιτική σούπερ χαμηλών επιτοκίων και να χρηματοδοτήσει φθηνά τον τεράστιο σωρό του χρέους της. Τα χρήματα που γλίτωσε η κυβέρνηση την βοήθησαν να κρατήσει τους φόρους χαμηλά και να χρηματοδοτήσει βασικά έργα για τόνωση της οικονομίας.

Αλλά το πάρτι τελειώνει. Η Ευρώπη εισήγαγε τελικά τη δική της εκδοχή της ποσοτικής χαλάρωσης φέτος και έτσι το ευρώ αποδυναμώθηκε έναντι του δολαρίου. Τα προβλήματα στην Ελλάδα επιδείνωσαν την κατάσταση, στέλνοντας την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου σε επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο για εμάς τους τουρίστες που θα επισκεφθούμε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, αλλά είναι άσχημα νέα για τους εξαγωγείς των ΗΠΑ. Μια έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Duke και το περιοδικό CFO νωρίτερα αυτό το έτος διαπίστωσε ότι ήταν περίπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων των ΗΠΑ με τουλάχιστον το ένα τέταρτο των συνολικών πωλήσεών τους στο εξωτερικό είχαν αρνητικές επιπτώσεις από την άνοδο του δολαρίου. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν το ένα τέταρτο αυτών των μεγάλων εξαγωγέων λένε ότι έχουν μειώσει τις δαπάνες τους στο εσωτερικό.

Εάν η Federal Reserve αυξήσει τα επιτόκια, όπως αναμένεται τους προσεχείς μήνες, τα πράγματα θα πάνε από το κακό στο χειρότερο, το δολάριο θα ανατιμηθεί ακόμη περισσότερο έναντι του ευρώ, το κόστος.............

Διαβάστε περισσότερα ..»


Τι είναι το παράλληλο νόμισμα IOU και πότε μπορεί να εφαρμοστεί

διάλυση ευρωζώνης.jpegΤου Γιώργου Λαμπίρη

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο εκ νέου για την έκδοση υποσχετικών, IOU's, ως παράλληλο νόμισμα, έτσι ώστε να καλύψουν την ενδιάμεση χρηματοδότηση των 7 δισ. ευρώ που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Ωστόσο η συγκεκριμένη συζήτηση φέρνει στο προσκήνιο ένα θέμα αρκετά αμφιλεγόμενο. 

Στο ενδεχόμενο χρήσης των ενδιάμεσων νομισμάτων αναφέρεται ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο news.gr. Εξηγεί σε ποιες περιπτώσεις και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή, καθώς και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν για την οικονομία.

Ταυτόχρονα, εμφανίζεται αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς όπως λέει η επιστροφή στη δραχμή εκτός από πρακτικά είναι και τεχνικά αδύνατη.

Γιατί δεν είναι εφικτή η επιστροφή στη δραχμή

Αιτιολογώντας το γιατί αποκλείει το θέμα αλλαγής νομίσματος, απαντάει ότι "δεν προβλέπεται από καμία διαδικασία". «Συγκεκριμένα, προβλέπεται έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι όμως και έξοδος από το ευρώ. Το θεσμικό πλαίσιο είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει τη φυγή από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή. Κάποιοι ενδεχομένως σκέφτονται την ενδιάμεση οδό των IOUs - εισαγωγή ενός παράλληλου λογιστικού ή ηλεκτρονικού νομίσματος, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς. Ωστόσο η συγκεκριμένη μέθοδος δεν διευκολύνει σε καμία περίπτωση τις τράπεζες αλλά και τη λειτουργία της οικονομίας».

Πότε χρησιμοποιούνται τα IOU's

«Τα IOU's εξυπηρετούν μία ενδιάμεση κατάσταση, παρέχοντας ορισμένες υποσχετικές από το κράτος. Έτσι, κάποιος που του χρωστάει στο κράτος θα μπορεί με το συγκεκριμένο ''χαρτί'' να πληρώσει τους φόρους του ή να εξοφλήσει κάποια μορφή χρέους. Κάτι τέτοιο έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες κατά καιρούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Καλιφόρνια, η οποία είχε πτωχεύσει σε ό,τι αφορούσε τα δημόσια οικονομικά της. Βρισκόταν πτωχευμένη εντός δολαρίου, ενώ στη συνέχεια εξέδωσε κάποια IOUs. Στη συνέχεια όμως προέβη στην κατάργησή τους. Μια τέτοια κίνηση στην Ελλάδα δεν σημαίνει επιστροφή στη δραχμή ή την αλλαγή του νομίσματος», εξηγεί ο κύριος Πετράκης. «Όλες αυτές οι κινήσεις βέβαια έχουν ένα βαθύ υφεσιακό χαρακτήρα», συμπληρώνει.

Αναφερόμενος στον έλεγχο κεφαλαίων που βρίσκεται σε ισχύ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, διευκρινίζει ότι οι περιορισμοί στη ρευστότητα αφορούν στην κυκλοφορία του ευρώ ως χαρτονομίσματος και όχι στην κυκλοφορία του ως ανταλλακτικού μέσου. «Επομένως σχετίζονται αποκλειστικά με τον περιορισμό της εξόδου χαρτονομισμάτων από το τραπεζικό σύστημα».

«Αποκλείεται να τυπώσουμε δραχμή»

Ο ίδιος αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να τυπώσουμε δραχμή, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι σε αυτή την περίπτωση προκύπτει μείζον ζήτημα εμπιστοσύνης. «Ακόμα και αν δώσετε εντολή σε ένα τυπογραφείο να

Διαβάστε περισσότερα ..»


To OXI που έγινε ΝΑΙ και κατέληξε στο "νέο" και "βελτιωμένο", ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 !!!

Σημ.μνημονιο-καλαμι.jpg Δυστυχώς όπως φαίνεται "όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν" που λέει και το τραγούδι.. Άλλα μας είπαν για άλλα ψηφίσαμε και άλλα έγιναν τελικά....

---

Ο Τσίπρας το μετέωρο βήμα στην απέναντι πλευρά το είχε κάνει πριν αναλάβει ακόμα τη κυβέρνηση , τον έστησαν , τον εκπαίδευσαν να μιλά σαν τον Αντρέα και τον ξαμόλησαν για το κόλπο γκρόσο που ως θεαματικό φινάλε θα είχε ένα μεγάλο χαζοχαρούμενο ΝΑΙ ( νόμιζαν ) του Ελληνικού λαού , για να ξεπλύνουν επιτέλους όλα τα μνημονιακά λαμόγια που εργάστηκαν για αυτούς και να παραδοθεί η χώρα από τον ίδιο της τον λαό στους δανειστές..

Όλοι και όλα δούλεψαν για αυτό το ΝΑΙ , ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση που μας καλούσε να πούμε ΟΧΙ καθώς φάνηκε μετά , για το ΝΑΙ δούλευε .. Το ΟΧΙ του λαού μας όμως τους χάλασε την σούπα .. Δεν το περίμεναν αυτό το ΟΧΙ , τους έπεσε βαρύ πολύ και φυσικά τους ακύρωσε όλα τα σχέδια ..

Τώρα πια και αφού ακυρώθηκαν όλα τα σχέδιά τους , αυτό το πολιτικό σκηνικό τους είναι άχρηστο και θα το εκμηδενίσουν .. Όπως είπα και χθες ΔΕΝ υπάρχει καμία συμφωνία , απλά τους έδωσαν μέτρα και τους είπαν , περάστε τα αυτά και θα δούμε μετά αν σας δώσουμε τα λεφτά που συμφωνήσαμε να σας δώσουμε ,.. Αυτό που θα γίνει είναι να τους αφήσουν να κάνουν νόμο ( που είναι όμως άκυρος , γιατί το δημοψήφισμα ακυρώνει κάθε νόμο που θα φέρουν ) για να ξεφτιλιστούν ακόμα περισσότερο και μετά θα τους πούνε το γνωστό πάλι ποίημα και θα τους ζητήσουν και άλλα πρόσθετα μέτρα ..

Το πως μας βλέπουν οι Φραγκο-Ούννοι εμάς τους Ρωμηούς και το μίσος που έχουν για μας αντικατοπτρίζεται στα Libri Carolini του Καρλομάγνου και στον Σαλικό νόμο και εκφράζεται καθαρά από τον Λιουτπράνδο, Επίσκοπο Κρεμώνας ..Όταν το 968μΧ ο καθολικός επίσκοπος Κρεμώνας ο Λιουτπράνδος έρχεται στη Βασιλεύουσα ως πρεσβευτής, ο Φωκάς του λέει: «Ο Πάπας είναι ανάγωγος. Αγνοεί ότι ο άγιος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος μετέφερε εδώ το σκήπτρο, τη Σύγκλητο και ολόκληρο το ρωμαϊκό στρατό αφήνοντας στη Ρώμη μόνο ευτελείς υποτελείς. Κι εσείς δεν είστε Ρωμαίοι, είστε Λομβαρδοί». Ο Λιουτπράνδος τότε διακόπτει τον αυτοκράτορα προσβεβλημένος και του λέει : «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ήρθε εδώ. Αφού όμως αλλάξατε γλώσσα, ήθη και ενδυμασία, ο παναγιότατος Πάπας θεώρησε ότι ούτε και σε σας αρέσει ο όρος Ρωμαίοι...Εμείς, Λομβαρδοί, Σάξονες, Φράγκοι, Λοθαρινοί, Βαυαροί, Σουηβοί, Βουργουνδοί περιφρονούμε τους Ρωμαίους σε τέτοιο βαθμό που για να προσβάλουμε τους εχθρούς μας τους αποκαλούμε Ρωμαίους, γιατί αυτή η ονομασία περικλείει αγένεια, δειλία, φιλαργυρία, ασωτία, απιστία και γενικά κάθε είδος κακίας». (Καταλάβατε τώρα νομίζω το πως τα βλέπουν τα δικά μας τα λαμόγια εκεί στην Ευρώπη όταν πάνε να "διαπραγματευτούν" και απλά επιβεβαιώνουν τα αήθη ψέματα του Λιουτπράνδο )

Αυτά τα αφηγείται ο ίδιος ο Λιουτπράνδος στη Relatio που κάθισε μετά κι έγραψε. Εννοείται ότι δεν διέκοψε τον αυτοκράτορα, αυτές οι παλικαριές βρίσκονται μόνο στα χαρτιά. Στη Relatio αναφέρει γεμάτος οργή ότι τον υποτίμησαν, τον ταπείνωσαν και τον πρόσβαλαν για την καταγωγή του. Και προσθέτει με κακεντρέχεια: «Ο βασιλιάς των Ελλήνων είναι μαλλιαρός, φορά χλαμύδα με μακριά μανίκια και γυναικείο μανδύα, είναι ψεύτης, απατεώνας, αδυσώπητος, πονηρή αλεπού, υπερόπτης, ψευδοταπεινόφρων, τσιγκούνης, πλεονέκτης, τρώει σκόρδα , κρεμμύδια και πράσα...» -)

Ο Λουδοβίκος επίσης ισχυρίσθηκε: "Ελάβαμε εξ ουρανού αυτό το λαό και την πόλη, για να τους καθοδηγούμε, και την μητέρα όλων των Εκκλησιών του Θεού, για να την υπερασπιζόμαστε και να την εξυψώνουμε " . Ο Λουδοβίκος διατείνεται, ότι η Ρώμη, ο λαός της και ο Παπικός θρόνος δόθηκαν στους Φράγκους από το Θεό χάρη στην Ορθόδοξη πίστη τους και αφαιρέθηκαν από τους "Έλληνες", οι οποίοι ήσαν Ρωμαίοι, μόνον όταν ήσαν "Ορθόδοξοι" ( Καθολικοί ) . Ο Λουδοβίκος έλεγε:"Έχουμε λάβει την διοίκηση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ένεκα της Ορθοδοξίας μας. Οι Έλληνες έχουν παύσει να είναι αυτοκράτορες των Ρωμαίων λόγω της κακοδοξίας τους. Όχι μόνον................

Διαβάστε περισσότερα ..»


"Γη και Ύδωρ" θέλουν για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ - Αξίζει;

prinos.jpg
Σημ. Τα πράγματα είναι απλά. Το μαγαζί έπρεπε να φαλιρίσει πριν βγει στο σφυρί (...και φαλίρισε) έτσι ώστε να πάρουν οι "δανειστές-σύμμαχοι-αλληλέγγυοι-φίλοι-εταίροι" τα πάντα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι!!!!
---
"Γη και ύδωρ" είναι διαθέσιμη να δώσει η κυβέρνηση στους δανειστές προκειμένου να μείνει η  χώρα στο ευρώ, παραδίδοντάς τους όλον τον ενεργειακό πλούτο της χώρας και οτιδήποτε άλλο αξίζει.
 
Συν τοις άλλοις, συζητείται και το "κούρεμα" των καταθέσεων, χωρίς να έχει αποφασισθεί από ποιο όριο και πάνω θα γίνει αυτό. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε  εγγυηθεί τις καταθέσεις. Πώς θα μπορέσει να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, και γιατί ο ελληνικός λαός να το δεχθεί αυτό;
 
Το εκνευριστικό στην όλη υπόθεση είναι η παραδοχή του Μ.Σουλτς ως προς το θέμα της δέσμευσης των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ότι "η Ελλάδα δεν είναι εχθρική σε αυτήν την ιδέα, άλλα το ερώτημα είναι ποιος θα το ελέγχει, ποιος θα έχει τη διαχείριση".
 
Πέραν από τη ληστεία στον εθνικό πλούτο όμως, οι δανειστές-εχθροί του Ελληνισμού ζήτησαν αυτό που είχαν ζητήσει και πριν τρία χρόνια, να επιβάλουν στη χώρα έναν Επίτροπο-αποικιακό κυβερνήτη, ο οποίος στην ουσία θα κυβερνάει την Ελλάδα αντί της όποιας νόμιμης ελληνικής κυβερνήσεως. Ζητούν δηλαδή την παράκαμψη του ελληνικού λαού δια παντός. 
 
Σοκ προκαλεί το περιεχόμενο του κειμένου στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του Eurogroup, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το κείμενο - το οποίο δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα, καθώς, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει εξουσιοδοτηθεί να ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωζώνης στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν προφορικά - ζητά να γίνει «κούρεμα» καταθέσεων και να δεσμευτούν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σε ειδικό λογαριασμό.
 
Για την ώρα, δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος των καταθέσεων στο οποίο απαιτούν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να γίνει «κούρεμα».
Μετά την παραπάνω εξέλιξη γίνεται ακόμη πιο σαφές ότι πρόθεση των δανειστών είναι να ταπεινώσουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ελληνικό λαό.
 
Ωστόσο, δεν έχει δοθεί ΠΟΤΕ καμία εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό από τον ελληνικό λαό για τέτοιου είδους συζήτηση - πόσο μάλλον απόφαση!

Το Eurogroup δεν κατόρθωσε να προβεί σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Ωστόσο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έγραψε το παρακάτω σημείωμα το οποίο παρέδωσε στους 19 ηγέτες της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Eurogroup: Η Ελλάδα χρειάζεται 82-86 δισ.ευρώ. Η χώρα χρειάζεται 7 δισ.ευρώ στις 20 Ιουλίου και και 5 δισ. ευρώ στα μέσα Αυγούστου.

Η ιδέα του εξωτερικού ταμείου στο Λουξεμβούργου, έως και 50 δισ.ευρώ σε ελληνική δημόσια περιουσία, είναι απόφαση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε περίπτωση μη συμφωνίας, θα μπορούσαν να προσφερθούν στην Ελλάδα διαπραγματεύσεις για ένα τάιμ άουτ από την Ευρωζώνη, με μια πιθανή αναδιάρθρωση χρέους.

debt708_11.jpg

Καμία πιθανότητα κουρέματος του χρέους

To Eurogroup ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ονομαστικού κουρέματος του χρέους, παρότι τονίζει ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη βιωσιμότητά του.

eg_haircut.jpeg

Στο προσχέδιο της συνεδρίασης που δόθηκε στη δημοσιότητα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι τα μέλη της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια έχουν υιοθετήσει ένα αξιοσημείωτο πακέτο μέτρων προκειμένου να υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα του χρέους και τα οποία έχουν βοηθήσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος του.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι το Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 είχε δηλώσει έτοιμο να υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, με μέτρα όπως η πρόσθετη περίοδος χάριτος υπό την προϋπόθεση πλήρους εφαρμογής των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε μια πιθανή νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς και η οποία θα εξεταστεί μετά τη θετική αξιολόγηση της πρώτης ανασκόπησης.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι επανέλαβαν κατηγορηματικά τη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις στους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως.

Την πρόταση που υπήρχε στο γερμανικό non paper που διέρρευσε το Σάββατο για τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο η Ελλάδα θα μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία της προκειμένου να αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, σχολίασε ο Μάρτιν Σουλτς κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
 
«Η ιδέα του Ταμείου προήλθε από τον Γιούνκερ», εξήγησε ο κ. Σουλτς, εμφανιζόμενος ο ίδιος θετικός σε μια τέτοια ιδέα.
 
«Ο κ. Γιούνκερ είχε κάνει λόγο γι' αυτήν την ιδέα» στο πρώτο.............

Διαβάστε περισσότερα ..»


ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ... - Η ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΠΟΝΗΡΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΟΣ !

kartes-pistwtikes.jpg

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη μέθοδος για την επιβολή της κάρτας του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όσους ακόμα είχαν την ελάχιστη αντίσταση σε όλα αυτά, με απώτερο και βασικό στόχο το ηλεκτρονικό φακέλωμα που ευαγγελίζεται εδώ και πολλά χρόνια η Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Ο πανικός, η απελπισία, η εσχάτη ανάγκη, η αδυναμία προμήθειας φαρμάκων και άλλων αναγκαίων αγαθών στην σημερινή συγκυρία, ήταν το καλύτερο πρόσχημα για την επιβολή του πλαστικού χρήματος, για την επιβολή των πιστωτικών καρτών, για την περεταίρω ηλεκτρονικοποίηση της καθημερινής μας ζωής. Έτσι ακόμα και γέροι και γριές που δεν είχαν καμία σχέση με όλα αυτά, τώρα τους αναγκάζουν με απάνθρωπο τρόπο να στέκονται ώρες στις ουρές για να βγάλουν μια κάρτα, την κάρτα της «σωτηρίας» τους για να πάρουν τα τετρακόσια και πεντακόσια ευρώ της πενιχρής του σύνταξης.

Θα πείτε και πιο είναι το κακό σε όλα αυτά ; Ερώτηση αφελής για αφελείς και για αδαείς, για ανθρώπους που μέχρι σήμερα το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν εμείς να περνάμε καλά και ας πνίγονται όλοι οι άλλοι!

Δεν θα κάνω ανάλυση για τις συνέπειες του ηλεκτρονικού φακελώματος. Για το θέμα αυτό έχουν γραφτεί τόμοι ολόκληροι. Εκείνο που θα επισημάνω είναι ο τρόπος που μας το επέβαλλαν τώρα σε μια χώρα που σε κάποιο βαθμό, είτε για λόγους πίστεως, είτε για λόγους άγνοιας, αντιστέκονταν σε αυτή την προοπτική.

Με το ηλεκτρονικο φακέλωμα λένε ότι θα καταπολεμηθεί η παρανομία. Αφελής δικαιολογία για αφελείς και ηλιθίους! Είναι κανόνας πως όταν αναπτύσσεται η τεχνολογία της καταπολέμησης της παρανομίας, αναπτύσσεται παράλληλα η τεχνολογία της παρανομίας. Η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας έφερε την έκρηξη των κάθε λογής χάκερς.

Αλλά αλλού είναι το επίμαχο σημείο. Με το ηλεκτρονικό φακέλωμα ο άνθρωπος γίνεται ένα απρόσωπο νούμερο καθοδηγούμενο και υποταγμένο στους ηλεκτρονικούς διαχειριστές της ζωής του, ακόμα και της ανάσας του. Το κόλπο ήταν όμορφα στημένο και όλοι εμείς σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να πέσουμε στον λάκκο που μας έχουν σκάψει και να πούμε και από πάνω ευχαριστώ!

Μέσα σε όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση που μας έχει περικυκλώσει, ας...........

Διαβάστε περισσότερα ..»


Δημοψήφισμα. Το "ΟΧΙ" ήταν η φυσική επιλογή

δημοψήφισμα 2015.jpgΗ επικράτηση του ΟΧΙ ήταν σίγουρη. Με τίποτα ο Έλληνας δεν θέλει να νιώθει ότι του επιβάλλουν κάτι με το ζόρι, πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους για την εξαθλίωση που βιώνει τα 5 τελευταία χρόνια... Και μόνο το γεγονός ότι αυτοί που έλεγαν ΝΑΙ ήταν όλοι εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων που κυβέρνησαν ή συμμετείχαν στην διαμόρφωση πολιτικής τα τελευταία 5 χρόνια ήταν αρκετό για να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Το ίδιο και το επίσης γεγονός ότι σχεδόν όλα τα ΜΜΕ ήταν υπέρ του ΝΑΙ. Πλέον οι πολίτες είναι υποψιασμένοι απέναντι τους και τα αντιμετωπίζουν με κριτικό πνεύμα και δεν καταπίνουν αμάσητο ότι τους δίνουν όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Το ΟΧΙ ήταν μια διέξοδος. Ήταν αυτό που ζητούσαμε τόσα χρόνια, η ευκαιρία να δώσουμε την δική μας απάντηση σαν πολίτες και όχι αυτή που νόμιζαν οι πολιτικοί ότι θέλουμε. Ήταν ένα ΟΧΙ στα ατελείωτα φορολογικά μέτρα των προηγουμένων μνημονίων, ένα ΟΧΙ που έδειξε στους Ευρωπαίους ότι παρόλο που οι πολιτικοί που μας εκπροσωπούσαν έλεγαν ΝΑΙ σε όλα, εμείς είχαμε διαφορετική γνώμη.

Πιστεύω ότι έπρεπε να πούμε αυτό το ΟΧΙ ανεξάρτητα από το τίμημα. Γιατί κάποια στιγμή έπρεπε να εκφράσουμε αυτό το οποίο νιώθουμε για όλα αυτά που μας έχουν επιβάλλει χωρίς να μας ρωτήσουν .Για όλες τις αδικίες που έχουμε υποστεί . Για το γεγονός ότι όλα τα φορολογικά μέτρα αφορούσαν μονίμως τους ίδιους και το ίδιο εισόδημα φορολογούνταν ξανά και ξανά και για πολλά άλλα που έχει ο καθένας στο μυαλό του..

Στον αντίποδα, με τίποτα αυτοί που ψήφισαν ΝΑΙ δεν είναι "γερμανοτσολιάδες" όπως ανέφερε ο κ. Δελαστίκ -και ντροπή του- στον κ. Χατζηνικολάου σε χθεσινή εκπομπή. Είναι και αυτοί Έλληνες όπως και όλοι οι υπόλοιποι που ανησυχούν για...............

Διαβάστε περισσότερα ..»


Οι φόβοι, οι κίνδυνοι και η αλήθεια για το κούρεμα καταθέσεων

Σημtrapezaellados.jpg. Σε περίπτωση κουρέματος των καταθέσεων ποιοι θα την πληρώσουν? Οχι βέβαια οι μεγάλοι, όχι αυτοί που έχουν πραγματικά το χρήμα. Αυτοί έχουν ήδη πάρει τα λεφτά τους από τις τράπεζες και τα έχουν στείλει στο εξωτερικό ή τα έχουν σε θυρίδες και σεντούκια. Θα την πληρώσουν όμως οι άλλοι οι αποίοι "άλλοι" είναι οι μικροκαταθέτες -αν το κούρεμα γίνει χωρίς πλαφόν όπως ακούγεται- και αυτοί που πίστεψαν και στήριξαν την κυβέρνηση διατηρώντας τα χρήματα τους στις τράπεζες. Πολλοί θα πουν ότι ¨και τι με νοιάζει εμένα, εγώ δεν έχω λεφτά στην τράπεζα". Ναι εντάξει, αλλά και το να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα δεν σου δίνει εσένα κάποια λύση, αντιθέτως αν διατηρηθεί ζωντανή μπορεί τελικά να βγεις και εσύ οφελειμένος.

Ελπίζω το σενάριο αυτό να μείνει σενάριο γιατί αν υλοποιηθεί το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα μία τεράστια κοινωνική αδικία και μάλιστα επί αριστερής κυβέρνησης, γιατί και πάλι οι έχοντες θα τη βγάλουν καθαρή και πάλι οι μη έχοντες θα πληρώσουν για λογαριασμό όλων....

---

Ο νέος εφιάλτης, μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, ακούει στο «κούρεμα των καταθέσεων». Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εγγυήθηκε τις καταθέσεις στις τράπεζες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κούρεμα.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος για τις τράπεζες και είπε στην ΕΡΤ ότι θα ανοίξουν με το πάτημα ενός κουμπιού. «Με το που συνάπτουμε τη συμφωνία η ΕΚΤ πατάει ένα κουμπί και αυξάνεται ο ELA, αποκαθίσταται η ρευστότητα», είπε και πρόσθεσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν αμέσως με την συμφωνία αλλά και ότι αμέσως θα αρθούν τα capital controls.

Παρά τις διαβεβαιώσεις η ανησυχία στην ελληνική κοινωνία έχει αυξηθεί, ενώ πλέον για το ενδεχόμενο κουρέματος των τραπεζών μιλούν και επίσημα στελέχη της αντιπολίτευσης και κόμματα. Ο Τσίπρας μπορεί να εγγυήθηκε τις καταθέσεις των Ελλήνων αλλά η αλήθεια είναι πως επί της ουσίας, στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, τις καταθέσεις μπορεί να τις εγγυηθεί μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τι θα γίνει μετά «ναι» ή μετά το «όχι» κανείς δεν μπορεί να το πει, ωστόσο οι φόβοι για κούρεμα μετά το capital control έχουν αυξηθεί.

Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε στην ουσία μία άτυπη ανοχή προς τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής, διατηρώντας αμετάβλητο το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA, ενώ δεν έλαβε καμία νέα απόφαση για την αύξηση στο κούρεμα των εγγυήσεων που δίνουν οι τράπεζες.

Και αυτό γιατί η ΕΚΤ πλέον στηριζόμενη στο γεγονός ότι έληξε το πρόγραμμα και δεν πληρώθηκε η δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει πλέον τη δυνατότητα να λάβει τα μέτρα της.

Το κούρεμα των ενεχύρων του ELA θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 75% ή το 90% και στην περίπτωση αυτή το κούρεμα των καταθέσεων θα ήταν σχεδόν υποχρεωτικό. Μάλιστα σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Bloomberg το κούρεμα του ELA θα είχε ως αποτέλεσμα ανάγκες από 33 δισ. ευρώ έως 67 δισ. ευρώ από τα 120 δισ. ευρώ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις τράπεζες.

Δηλαδή σε περίπτωση τακτικής χρεοκοπίας θα επηρεαστούν, όπως αναφέρουν σήμερα και τα Νέα, από το 27% ως το 55% των καταθέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες, ανάλογα πάντα με του πού θα κλειδώσει το όριο του κουρέματος.

Θα πρέπει να τονιστεί πως το κούρεμα καταθέσεων δεν αποτελεί το πρώτο βήμα στην περίπτωση που μια τράπεζα βρεθεί στην αέρα. Η κοινοτική οδηγία για τις τράπεζες προβλέπει πως αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση οι αρχές θα πρέπει πρώτα να επιβάλλουν «κούρεμα» σε μετόχους αλλά και σε όσους έχουν ομόλογα.

Οι μέτοχοι είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις απώλειες και θα ακολουθήσουν οι ομολογιούχοι. Αυτή η διαδικασία προσδιορίζεται ως διάσωση της τράπεζας με ίδια μέσα (bail-in) και διαφοροποιείται από τη διάσωση με χρήμα φορολογουμένων (bail-out).

Αν χρειάζονται περισσότερα χρήματα για τη διάσωση, πράγμα που κανείς δεν...........

Διαβάστε περισσότερα ..»


Ψυχολογικός πόλεμος - CNN: Ποιος νοιάζεται αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ;

Ελληνική σημαία_ευρωπαική ένωση.jpg

Κατά την άποψη του Iain Begg, καθηγητή στο London School of Economics, τα επιχειρήματα που έχουν προβληθεί κατά καιρούς υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ είναι ελάχιστα πειστικά

---

Καθ' όλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης του ευρώ, που φαίνεται να μην έχει τέλος, ήταν σχεδόν αυτονόητο ότι ο βασικός στόχος όλων των μερών ήταν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, διαφυλάσσοντας την ακεραιότητα του ενιαίου νομίσματος. Ωστόσο, τελευταία γίνεται όλο και περισσότερο ξεκάθαρο ότι μερικοί από τους πιο «πολεμοχαρείς» πιστωτές της χώρας είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τους Έλληνες στη μοίρα τους εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Iain Begg, συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και καθηγητής του London School of Economics σε ένα σκληρό άρθρο του στο CNN με τίτλο «Ποιος νοιάζεται αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και φύγει από το ευρώ;». 

«Τι σημασία θα είχε μία τέτοια εξέλιξη; Ποιον θα επηρέαζε και πώς;», διερωτάται ο αρθρογράφος και κατόπιν επιχειρεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα.

«Για τους ίδιους τους Έλληνες, αυτό το σενάριο θα ήταν σχεδόν σίγουρα καταστροφικό», τονίζει ο Begg, εξηγώντας ότι το τραπεζικό σύστημα που ήδη δέχεται έντονες πιέσεις θα κατέρρεε ολοκληρωτικά. Το bank walk θα εξελισσόταν ραγδαία σε bank sprint και το νέο νόμισμα θα δεχόταν μεγάλη υποτίμηση που με τη σειρά της θα οδηγούσε σε υψηλό πληθωρισμό. «Μία αναγκαστική, εσπευσμένη αποχώρηση, θα ήταν αποσταθεροποιητική και για τη πολιτική ζωή της χώρας», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Κατά την άποψη του Begg, τα επιχειρήματα που έχουν προβληθεί κατά καιρούς υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ είναι ελάχιστα πειστικά. Μάλιστα, ο αρθρογράφος παραθέτει τρία από αυτά, εξηγώντας γιατί έχουν αρχίσει να χάνουν την ισχύ τους.

Πρώτο επιχείρημα: Η παραδοχή ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι μη αναστρέψιμη θα ενθαρρύνει τις αγορές να αναζητήσουν το επόμενο ευάλωτο θύμα για κερδοσκοπία.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, η Ευρώπη έχει οχυρωθεί καλά και είναι πλέον σε θέση να αποκρούσει τέτοιου είδους επιθέσεις. Στην περίπτωση ενός Grexit θα υπάρξει σίγουρα ανησυχία για μετάδοση της κρίσης αλλά «η σκληρή αλήθεια είναι πως το ευρώ χωρίς το βάρος της Ελλάδας θα είναι πιο ανθεκτικό από πριν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics.

Δεύτερο επιχείρημα: Οι μικρές οικονομίες όπως η Ελλάδα έχουν συνήθως υψηλή αναλογία του εμπορίου τους προς το ΑΕΠ, επομένως ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να πληγούν από την μείωση των εξαγωγών. Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει για την Ελλάδα αφού η συγκεκριμένη...........

Διαβάστε περισσότερα ..»


Αξιοκρατία...!! Επιστρέφουν στο ΕΣΥ επίορκοι γιατροί με το νόμο Κατρούγκαλου..

Σημφακελακι.jpg. Έτσι λειτουργεί η αξιοκρατία σήμερα. Δεν τρέχει τίποτα που ο άλλος εκμεταλλεύεται τη θέση του και επιβάλει σε αυτούς που έχουν την ανάγκη του  να του τα σκάσουν απλά για να κάνει τη δουλειά του. Τον επιβραβεύουμε κιόλας. Μπράβο!!!!

---

Σιωπηλό αλλά σταθερό το κύμα επιστροφής από τη διαθεσιμότητα - 60 οι περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα - Γιατρός από το Καρπενήσι επέστρεψε αν και συνελήφθη να παίρνει φακελάκι

Ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους τα δημόσια νοσοκομεία στους γιατρούς που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα λόγω πειθαρχικής ή ποινικής δίωξης. Πίσω από το σιωπηλό αλλά σταθερό κύμα επιστροφής των επίορκων γιατρών και λοιπών εργαζομένων στο ΕΣΥ που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες "κρύβεται" ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου που δρομολογεί την επαναφορά των επίορκων δημοσιων λειτουργών.

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ εκτιμάται ότι οι επίορκοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα είναι περί τους 60 και κατανέμονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία, οι γιατροί "επιστρέφουν" στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στα πειθαρχικά συμβούλια κάθε μονάδας εφόσον υπάρχουν, για να κριθεί εκ νέου η υπόθεση τους.

Θεωρητικά το συμβούλιο μπορεί να την "κλείσει" ή να την παραπέμψει σε ανώτερο πειθαρχικό. Στην πράξη, ωστόσο, αυτό που καταγγέλλεται ότι συμβαίνει είναι ότι τα πειθαρχικά συμβούλια συγκαλούνται κατά περίπτωση ανάλογα με τον επίορκο κάθε φορά.

Οι "αριστερές" πολιτικές αποχρώσεις των επίορκων φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο για την πλήρη επαναφορά τους στο ΕΣΥ, καθώς σε κάποια νοσοκομεία τα συμβούλια δεν συγκαλούνται... καθόλου, και με την παρέλευση της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος, ο επίορκος επανατοποθετείται αυτοδικαίως.

Σε άλλες, πάλι, περιπτώσεις, τα συμβούλια βγάζουν... λάδι τους γιατρούς κρίνοντας οτι.......

Διαβάστε περισσότερα ..»


«Ναρκοπέδιο» ο ΦΠΑ: Δείτε πού έρχονται αυξήσεις

ταμειακή_φπα.jpg

Τα 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ, χαριστική βολή στην ανάπτυξη και στα εισοδήματα - Στο 23% πάνε μπισκότα, σοκολάτες, κονσέρβες, αναψυκτικά και δεκάδες άλλα προϊόντα από το καθημερινό καλάθι της νοικοκυράς - Αυξήσεις σε ταβέρνες, εστιατόρια, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, αεροπορικά εισιτήρια, ηλεκτρολόγους, μαραγκούς, εισιτήρια θεαμάτων

Μετά τη συμφωνία για μέτρα 8 δισ. ευρώ, οι αυξήσεις του ΦΠΑ είναι το επόμενο μεγάλο ναρκοπέδιο στο οποίο μπαίνει η κυβέρνηση, αλλά και η αγορά και η οικονομία ολόκληρη. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες που θα εξειδικευτούν, και ειδικά στις αυξήσεις ΦΠΑ στα τρόφιμα όπου άλλες φαίνονται και άλλες είναι!...

Η κυβέρνηση βάζει την υπογραφή της πως θα εισπραχτούν συνολικά 2 δισ. ευρώ επιπλέον μέσα σε 15 μήνες, από τις αλλαγές στον ΦΠΑ. Προσπαθεί να πείσει όμως τους θεσμούς και τον λαό ότι ότι τα 680 εκατ. ευρώ επιπλέον φέτος και τα άλλα 1,4 δισ. ευρώ το 2016 θα προέλθουν απλώς και μόνον... μειώνοντας τον συντελεστή ΦΠΑ 6,5% σε 6% ή μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Στην πράξη όμως ακόμα και με περιορισμό της φοροδιαφυγής 20% (παρότι δεν έχουν βγει καν ακόμα τα ελεγκτικά συνεργεία στα νησιά!), ο λογαριασμός δεν βγαίνει χωρίς:

- Αύξηση 45% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου:


100 εκατ. ευρώ περισσότερα φέτος και άλλα 300 εκατ. ευρώ επιπλέον, τα οποία χρειάζεται η κυβέρνηση, θα τα βρει από την αύξηση του ΦΠΑ 16,5% σε 23% που ισχύσει στα νησιά του Αιγαίου. Προφανώς το μέτρο αφορά σε Μύκονο και Σαντορίνη και δεν χρειάζεται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά της άγονης γραμμής, εξέλιξη που αρνείται να συνυπογράψει η ηγεσία των ΑΝΕΛ, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως ο διαχωρισμός των νησιών σε κοσμοπολίτικα και μη συναντά συνταγματικά κωλύματα. Για το καλό όλων πάντως, ένας τέτοιος διαχωρισμός πρέπει να υπάρξει, έστω και αν.... σκοντάφτει στο Σύνταγμα της χώρας.

- Διπλασιασμό του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, από 6,5% σε 13%

Έτσι ένα πακέτο διακοπών 500 ευρώ θα κοστίζει και 30 ευρώ επιπλέον, μόνο από την αλλαγή αυτή.

- ΦΠΑ 23% στα τρόφιμα: αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες, θα επιφέρει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που προτείνει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να πείσει τους δανειστές ότι μπορεί να αυξήσει τα έσοδα.

Με ΦΠΑ 23% θα πωλούνται και τυποποιημένα «μη βασικά» τρόφιμα.

Στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που συζητά τα μέτρα στο Euroworking Group, προσπαθούν να εξαιρέσουν τα περισσότερα τρόφιμα που πωλούνται σήμερα με 13%, για να μην αυξηθούν στο 23%. Εκτός από το γάλα, το ψωμί, τα νωπά προϊόντα (κρέας, ψάρι, λαχανικά) και χύμα προϊόντα (πχ ρύζι, όσπρια) τίποτα άλλο δεν φαίνεται απολύτως διασφαλισμένο πως θα γλιτώσει από την κρησάρα -καθώς άλλωστε και στο παρελθόν ο κ.Βαρουφάκης έλεγε πως αν χρειαστεί «ένα άχρηστο προϊόν θα αυξήσει» αλλά τώρα ψάχνει να περιγράψει ολόκληρες ομάδες προϊόντων που θα πάνε στο 13% ή 23%.

Μακαρόνια, ρύζια και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες επιδιώκεται να παραμείνουν στο 13%. Αν αφορούν έτοιμα πιάτα (πχ προκατεψυγμένα κλπ) θα πάνε αυτομάτως στο 23%.

Με 23% θα πωλούνται «στα σίγουρα»: μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο.............

Διαβάστε περισσότερα ..»


Οι προτάσεις της Ελλάδας στην εξαμερή.Έρχονται μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις!

ασήκωτοι φόροι.pngΒαριά φορολόγηση στον τουρισμό στον μόνο κλάδο της ελληνικής οικονομίας που "ανθεί", συνταξιοδότηση σχεδόν μετά...θάνατον, "χαράτσι" στην διατροφή μας, μείωση συντάξεων 1% στις κύριες και 5% στις επικουρικές και "λιώσιμο" των επιχειρήσεων από την βαριά φορολογία προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές για να προκύψει η λεγόμενη "έντιμη" συμφωνία.
 
Λίγο πριν ανακοινώθηκε από την "εξαμερή" η κατ'αρχήν συμφωνία και το ανακοινωθέν μιλά για "Βάση συζήτησης οι ελληνικές προτάσεις".
 
Που σημαίνει ότι μπορεί να ... χειροτερέψουν κι άλλο για τους πολίτες!
 
Με αυτά τα μέτρα αν  η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ένα μεγάλο "κούρεμα" χρέους και δωρεάν παροχή οικονομικής βοήθειας ("αναδιάρθρωση χρέους" και "αναπτυξιακή βοήθεια" καλείται το όλο πακέτο για "διπλωματικούς" λόγους) και δεν φανεί στην ελληνική οικονομία τάχιστα το ευεργετικό αποτέλεσμα από την συμμετοχή στους BRICS και την προκαταβολή του αγωγού Greek Stream, τότε ο βίος της παρούσας κυβέρνησης προβλέπεται να είναι εξαιρετικά βραχύς.
 
Με δεδομένη και την εχθρότητα που αντιμετωπίζει από ξένα και εγχώρια κέντρα διαπλοκής θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης εντός των επόμενων έξι μηνών.
 
Πρακτικά με αυτά τα μέτρα δεν χρειάζεται καν πραξικόπημα για να σκοτώσουν την κυβέρνηση Τσίπρα. Αν δεν υπάρξει μια σειρά παραγόντων για να συνοδεύουν την συμφωνία, η κυβέρνηση θα έχει αυτοκτονήσει μόνη της.
 
Ενόψει του «έντιμου συμβιβασμού», οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια δέσμη μέτρων την οποία είναι έτοιμος να καταθέσει ο πρωθυπουργός, με αντάλλαγμα τη ρητή αναφορά στη ρύθμιση του χρέους αλλά και την παροχή δωρεάν χρηματικής βοήθειας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση αφορά:
 
- Η Ελλάδα προσφέρει σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, με μια σειρά ελάχιστον εξαιρέσεων, αλλά και μείωση συντάξεων 1% στις κύριες και 5% στις επικουρικές με αύξηση των κρατήσεων υπέρ των κλάδων υγείας!
 
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε πως είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει τελική συμφωνία σήμερα, καθώς χρειάζονται περισσότερες μέρες για διευκρινίσεις.
 
- Οι τρεις συντελεστές ΦΠΑ (6,5%, 13%, 23%) με πολύ πιθανή την ένταξη της εστίασης στο συντελεστή 23%. Σε ότι αφορά το ζήτημα αυτό, η Ελλάδα συμφωνεί να αυξηθεί ο βασικός ΦΠΑ στο 23%. Στο 13% θα είναι μόνο η ενέργεια και τα βασικά τρόφιμα (αυτό επί του πρακτέου σημαίνει ότι οι Έλληνες θα "τρελαθούν" στο μακαρόνι και το ρύζι). Στο 6% θα είναι τα βιβλία και τα φάρμακα.
 
- Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (από 1/1/16) με τα έσοδα από το εν λόγω μέτρο να υπολογίζονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
 
- Η αύξηση από 4% σε 5% της εισφοράς υπέρ του κλάδου υγείας που επιβάλλεται στις κύριες συντάξεις και ταυτόχρονη καθιέρωση αντίστοιχου ποσοστού παρακράτησης από τις επικουρικές, οι οποίες έως τώρα δεν επιβαρύνονταν με τέτοια εισφορά.
 

Με τον τρόπο αυτό, που στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με μείωση των κύριων συντάξεων κατά 1% και των επικουρικών κατά 5%, εξοικονομούνται...........

Διαβάστε περισσότερα ..»


Αυτή είναι η αιτία, που πιθανόν θα έχουμε παγκόσμια στρατιωτική σύγκρουση!

Εξέδρα άντλησης .jpg

Σημ. Όπως και τότε τον Μάρτιο του 2003 που διέδωσαν τον μύθο σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ) για τα οποία δήθεν έγινε η επέμβαση στο Ιράκ τις συνέπειες της οποίας πληρώνουμε και σήμερα, έτσι και τώρα καλλιεργείται παγκόσμια ένα κλίμα περί των κακών Ρώσων έτσι ώστε να υπάρχει η υποστήριξη της παγκόσμιας κοινής γνώμης για μια επέμβαση στην Ρωσία.

Τότε κατάφεραν οι ΗΠΑ να εμποδίσουν τον μετασχηματισμό του εμπορίου πετρελαίου σε ευρώ, τώρα προσπαθούν να κάνουν το ίδιο για το ρούβλι.

Η επάρκεια και ο έλεγχος των ροών της ενέργειας είναι ο βασικός στόχος αφού όποιος ελέγχει την ενέργεια, ελέγχει τον κόσμο. Φυσικά οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν με τίποτα να πραγματοποιηθούν τα σχέδια της Ρωσίας που είναι ο μετασχηματισμός του παγκοσμίου εμπορίου ενέργειας σε ρούβλια. Το θέμα είναι τι μέσα είναι διατεθειμένες να μεταχειρισθούν προκειμένου να το πετύχουν αυτό..

--------

Σε κάθε πόλεμο μικρό η μεγάλο υπάρχουν οι αιτίες και οι αφορμές. Έτσι διαβάζαμε  όλοι μας από μικροί στα βιβλία της ιστορίας,  για όλες τις μικρές ή μεγάλες  πολεμικές συρράξεις. Στην προκειμένη περίπτωση, μία από τις αιτίες της  κόντρας ΗΠΑ και Ρωσίας είναι η ενέργεια . Το γιατί αναφέρεται  σε σχετικό άρθρο  χθεσινού ρωσικού δημοσιεύματος.   Πρόκειται για ένα παιχνίδι που παίζεται από κολοσσούς , οι οποίοι ετοιμάζουν τα  δικά τους ενεργειακά σχέδια για  τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι  υδρογονάνθρακες κινούν την παγκόσμια οικονομία εδώ και πάρα πολλά  χρόνια.  


Τι θα συμβεί τελικά όμως με το πετρέλαιο; Θα πέσει  και πάλι στα 12 δολάρια ανά βαρέλι όπως το 1998; Η Σαουδική Αραβία έχει μόλις ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τον όγκο της παραγωγής  του πετρελαίου της κατά τους προσεχείς μήνες,  για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση. Φυσικά, οι Σαουδάραβες έχουν κάτι  άλλο πιο πονηρό στο μυαλό τους , και θα κοιτάξουν να επωφεληθούν τα μέγιστα από μία τέτοια κίνηση. Για ποιο όμως ακριβώς λόγο οι Σείχηδες θέλουν να προβούν σε μία τέτοια κίνηση;

Η ιστορία δείχνει ότι οι περίοδοι των υψηλών τιμών του πετρελαίου ακολουθούνται πάντα  από περιόδους  φθηνού πετρελαίου. Δεν θα ήταν έκπληξη εάν  οι τιμές του πετρελαίου  μειώνονταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα,  ακόμα πιο χαμηλά , όπως ήταν μέχρι πρόσφατα.

Ο  Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, είχε ανακοινώσει ότι ο ΟΠΕΚ θέτει προσκόμματα στην εξόρυξη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων,  και ότι  η αύξηση των τιμών θα σταματήσει .  Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν  ότι η  βενζίνη χάνει πολλούς οπαδούς  , σε σχέση με το πετρέλαιο ως κινητήριο μοχλό . Τώρα , οι ίδιοι  άνθρωποι  φωνάζουν ότι η βενζίνη είναι αυτή που  προκαλεί  την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου εν τω μεταξύ θα αρχίσουν πραγματικά να κινούνται προς τα πάνω . Από την άλλη πλευρά ο κινεζικός γίγαντας ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει  λιγότερο πετρέλαιο για φέτος .

Έτσι, οι προβλέψεις γίνονται πραγματικότητα, για το σχιστολιθικό πετρέλαιο. Ο κόσμος εισέρχεται σταδιακά και πάλι.............

Διαβάστε περισσότερα ..»


Ποιος big brother.... έρχεται το Περιουσιολόγιο!. Ότι δεν δηλώσεις κατάσχεται!!!

Κλέφτης.jpgΣοκ για 6.500.000 φορολογούμενους που από τον επόμενο μήνα πρέπει να δηλώσουν στο Περιουσιολόγιο και το τελευταίο περιουσιακό τους στοιχείο (κινητό ή ακίνητο) καθώς και τα κρυμμένα χρήματά τους σε στρώματα και θυρίδες. Αν δεν το κάνουν, στην περίπτωση που εντοπιστούν και δεν συμπεριλαμβάνονται στη δήλωση περιουσιολογίου, θα κατάσχονται!

Η εγκύκλιος για το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο είναι πλέον έτοιμη και βρίσκεται στη φάση της συλλογής υπογραφών μεταξύ των υπηρεσιών. Με το νέο σύστημα όλοι θα δηλώσουν τα πάντα - από ακίνητα και καταθέσεις μέχρι δάνεια, οικονομικές απαιτήσεις από τρίτους και μετρητά που έχουν στο σπίτι ή σε θυρίδες. Αν παραλείψουν να δηλώσουν κάτι, κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα, αφού θα κατάσχονται τη στιγμή που θα τα ανακαλύψει το κράτος!

Με τον τρόπο αυτό θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο όχι μόνο όσοι δήλωναν ελάχιστα ενώ αποκαλύπτεται πως είχαν πολλά, αλλά και όσους είχαν δηλώσει ειλικρινώς όλα τα εισοδήματά τους η Εφορία θα τους καλεί να βρουν τρόπο να αποδείξουν ότι τα μετρητά ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία προέρχονται από τα φορολογημένα εισοδήματά τους και μόνο - και όχι από άλλα που οι ελεγκτές θα θεωρήσουν πως ήταν κρυφά και αδήλωτα. Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αναβρασμός γιατί βλέπουν και έναν άλλον μεγάλο κίνδυνο: μαζί με τα αδήλωτα εισοδήματα (π.χ. από πωλήσεις ακινήτων ή μαύρη εργασία) να φορολογηθούν και να νομιμοποιηθούν και χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες.

Για το «βρώμικο» χρήμα που καίει τα χέρια όσων το έχουν και δεν μπορούν να το κυκλοφορήσουν, η ασυλία με φόρο 30% -όπως προτάθηκε από την κυβέρνηση για να ισχύσει στη ρύθμιση για τις καταθέσεις στις τράπεζες- φαντάζει απίστευτα φθηνή και συμφέρουσα εφόσον ο κάτοχός τους δεν έχει πιαστεί στα πράσα να εγκληματεί.

«Θα νομιμοποιήσουμε και τους λαθρέμπορους», λέει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος αρνείται να βάλει την υπογραφή του, αλλά κρατά αποστάσεις και πιέζει να αλλάξει άρδην το σχέδιο που ετοιμάζεται.

Τον ίδιο προβληματισμό εκφράζουν και επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που περιμένουν να δουν δημοσιευμένη την τελική πρόταση προτού βγουν στα κάγκελα.

Φοβούνται διαρροές...

Με το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που θα κληθούν να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι το καλοκαίρι, δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά θα αναγκαστούν να πληρώσουν έξτρα φόρους. Στην παγίδα θα πέσουν όσοι αγόρασαν ή πούλησαν σπίτι σε τιμή υψηλότερη από την αντικειμενική που δηλώθηκε στο συμβόλαιο, αλλά και όσα νοικοκυριά έχουν κρυμμένα μετρητά στο μαξιλάρι τους.

Συμπληρώνοντας το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, οι 6.500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να απαντήσουν ακόμα και σε ερωτήσεις που δεν είχε διανοηθεί καν να περιλάβει ούτε στο πιο εξαντλητικό ερωτηματολόγιο «πόθεν έσχες» ο νομοθέτης. Έχοντας δηλώσει όλοι οι πολίτες με κάθε λεπτομέρεια ό,τι έχουν και δεν έχουν, η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται πια να χρησιμοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης για να υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα κάθε πολίτη. Αυτό θα προκύπτει αυτόματα από τη μεταβολή του πλούτου που κατέχει, δηλαδή την απόκτηση ή απώλεια περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις.

Πέραν όμως του φόβου για αυθαιρεσίες στους ελέγχους, που θα τις πληρώσουν όσοι πιαστούν στη φάκα για ήδη φορολογημένα λεφτά, επιφυλάξεις εκφράζονται από τους αρμοδίους και για τον κίνδυνο διαρροής άκρως ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων και δεδομένων.

Στο νέο περιουσιολόγιο θα αποτυπώνονται όλες οι μεταβολές που δηλώνει στην περιουσία του ο φορολογούμενος, αλλά θα διασταυρώνονται online και με στοιχεία που θα διαβιβάζουν και οι ίδιες οι τράπεζες ή το Κτηματολόγιο και άλλοι φορείς στην Εφορία.

Έτσι, κάθε κίνηση των πολιτών θα καταγράφεται και θα ελέγχεται, δημιουργώντας μια τεράστια βάση δεδομένων που θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Μάλιστα, ειδική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών έχει ετοιμάσει ήδη τη φόρμα με τις βασικές ερωτήσεις για το νέο περιουσιολόγιο. Με βάση τα πρώτα σχέδια που καταρτίστηκαν, η «ανάκριση» κατά τη συμπλήρωσή του θα είναι πιο σκληρή και από εκείνη του «πόθεν έσχες».

Σε αντίθεση με την κλασική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης, την οποία συμπληρώνουν κάθε χρόνο σχεδόν 1.000.000 υπόχρεοι, για το νέο περιουσιολόγιο δεν θα απαιτείται η αναγραφή στοιχείων συγγενών (εξ αίματος ή εξ αγχιστείας), αφού κάθε πολίτης θα υποβάλλει υποχρεωτικά τη δική του ατομική δήλωση.

Από κει και πέρα, όμως, οι ερωτήσεις σχεδιάζεται να είναι αμείλικτες. Για παράδειγμα:

  Διαθέσιμα μετρητά: Ο φορολογούμενος θα καλείται να δηλώσει τι ποσά κατέχει σε μετρητά, σε ευρώ, δολάρια ή άλλο νόμισμα, σε ποιο μέλος της οικογένειας ανήκουν και να δικαιολογήσει την προέλευσή τους (π.χ. από ανάληψη τραπεζικών καταθέσεων κ.λπ.). Θα............

Διαβάστε περισσότερα ..»


Δηλαδή αν η Ελλάδα περικόψει τις στρατιωτικές της δαπάνες..... θα σωθεί???

Ελληνικός στρατός.jpgΚαι βέβαια όχι !!!!  Απλά μετά εκτός από τους Τούρκους θα πάρουν θάρρος και θα μας την πέσουν και όλοι οι αγαπημένοι μας γείτονες!!!! Και επίσης όλοι οι "φίλοι" και "σύμμαχοι" που πάντα κόπτονται για τα συμφέροντα μας (χαχαχαχα...) θα βάλουν τους Τούρκους να δημιουργήσουν επιπλέον γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και με ένα "τυχαίο" πάντα θερμό επεισόδιο θα οδηγηθούμε σε μικρής διάρκειας πόλεμο με την Τουρκία , ώστε να οριοθετηθούν τα νέα μας σύνορα.! Σενάριο βέβαια και αυτό αλλά με τέτοιους συμμάχους που έχουμε, ολα είναι πιθανά...

Και για να δούμε το θέμα λίγο πιο ρεαλιστικά. Αν η Ελλάδα περικόψει τις στρατιωτικές της δαπάνες, θα αναλάβει η Ευρωπαική Ένωση να προστατέψει τα σύνορα μας από τα αρπακτικά που έχουμε για γείτονες? Ή άμα γίνει το μπαμ θα κάνουν τους Κινέζους? Ρητορικό βέβαια το ερώτημα. Φυσικά και δεν θα κάνουν τίποτα... παρά μόνο μερικές δηλώσεις και ψηφίσματα.

Όποιος δεν ξέρει από αυτά, μπορεί να του εξηγήσει η Κύπρος που είναι η μισή υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή τόσες δεκαετίες (!!!) ποιο ήταν το αποτέλεσμα από δηλώσεις και ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν εορτής!!!!

Η Ελλάδα για λόγους στρατηγικούς αλλά και προστασίας της εθνικής της κυριαρχίας, δεν έχει την πολυτέλεια να περικόψει περισσότερο τις στρατιωτικές της δαπάνες. Δεν μπορεί να το κάνει την στιγμή που οι Τούρκοι εξοπλίζονται συνεχώς και έχουν ξεκάθαρα επιθετική πολιτική απέναντι μας σε όλα τα χερσαία ,τα θαλλάσια και τα εναέρια σύνορα μας.... Οι Τούρκοι δεν εξοπλίζονται για να αντιμετωπίσουν τους Άραβες... Εξοπλίζονται για να διεκδικήσουν το Αιγαίο, την Θράκη και τα νησιά μας. Όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμα αυτό, προφανώς ζει στην δική του πραγματικότητα.. 

Και τέλος για να μην παρεξηγούμαστε, δεν εννοώ στρατιωτικές δαπάνες πλέον μίζας!!! Κάθε.........

Διαβάστε περισσότερα ..»


Πιθανό μέλλον? Περιγραφή-εφιάλτης από ελληνική υπογραφή...και τα μισά να ισχύουν

Σημ. Το παρακάτω άρθρο κατά την άποψη μου αποτελεί μια "υπόθεση εργασίας" και ο σκοπός του είναι να προσφέρει τροφή για σκέψη περισσότερο στους ιθύνοντες παρά στους απλούς αναγνώστες,

Σε καμία περίπτωση τα πράγματα δεν είναι τόσο απλοϊκά όσο τα παρουσιάζει η αρθρογράφος και ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι ακόμα και σήμερα, ακόμα και με τόσα προβλήματα παραμένουμε ένα συμπαγές κράτος που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις απειλές που αναφέρονται στο άρθρο. Αυτό που πρέπει όμως να εξεταστεί είναι το ίδιο σενάριο σε βάθος χρόνου και να ληφθούν μέτρα που να αποτρέπουν την έστω και κατά ένα μέρος πραγματοποίηση του. Πιστεύω ότι έχουν γνώση οι φύλακες!!

---

Όταν επισκέπτεσαι την Ελλάδα βλέπεις την Ελληνική σημαία να κυματίζει. Τα ταξί περιμένουν, τα πρατήρια καυσίμων λειτουργούν, οι δημόσιες συγκοινωνίες λειτουργούν σε μέτριο επίπεδο. Όλα αυτά όμως δεν είναι παρά ψευδαίσθηση. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα είναι μια υπό κατάρρευση χώρα.

Της Μαρίας Πολυζωίδου
ΠΗΓΗ: The Gatestone Institute (14/6/2015)

Η Ελλάδα βιώνει την απόλυτη οικονομική, πολιτική και κοινωνική καταιγίδα, ταυτόχρονα, με τις κρατικές υποδομές να πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και σοβαρά προβλήματα ασφάλειας εντός και εκτός.

Οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν όχι με δικές τους δυνάμεις, αλλά γιατί πρέπει. Το ελληνικό δημόσιο έχει σταματήσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις. Τα κρατικά έσοδα αρκούν μόνο για την καταβολή μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα παράγει περισσότερο γέλιο, περισσότερους εχθρούς και περισσότερη ντροπή από ότι μπορεί το ίδιο να αντέξει. Το κενό μεταξύ κυβερνώντων και κυβερνωμένων δεν μπορεί να γεφυρωθεί από κανέναν συνασπισμό κομμάτων.

Gavdos_illegal_immigrants.jpg

Οι Έλληνες βουλευτές εμφανίζονται ως μια ομάδα που επιβιώνουν στις θέσεις τους διορίζοντας κομματικούς υποστηρικτές τους στο δημόσιο. Η επιθυμία του πολιτικού συστήματος να παραμένει στην εξουσία είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να πληρώνει 700.000 δημοσίους υπαλλήλους σε μια χώρα με πληθυσμό 10 εκατ. κατοίκων.

Μέλη των κομματικών στρατών, για να κρατήσουν τις θέσεις τους ψηφίζουν το κόμμα που τους δίνει δουλειά. Το κριτήριο για την εύρεση εργασίας δεν είναι η αξία του καθενός, αλλά τα πολιτικά του πιστεύω. Η πολιτική που η κυβέρνηση ακολουθεί, λόγω της ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας, έχει δημιουργήσει έναν ακήρυχτο «εμφύλιο πόλεμο» μεταξύ των καλά αμειβομένων δημοσίων υπαλλήλων και των απλήρωτων υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις στις οποίες το κράτος χρωστά δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι αναρχικοί επιτίθενται στην αστυνομία σε εβδομαδιαία, σχεδόν, βάση και η βία μεταξύ ακροαριστερών και ακροδεξιών επίσης καταγράφεται με την ίδια συχνότητα. Όλες οι τρομοκρατικές ομάδες, παλιές και νέες απλώς περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να κηρύξουν πόλεμο κατά οποιουδήποτε διαφωνεί μαζί τους. Αν προσθέσει κανείς στο εκρηκτικό αυτό μίγμα τους 1,5 εκατ. ανέργους και τα 2 εκατ. των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων από Αφρική και Μέση Ανατολή, μάλλον η κατάσταση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως φυσιολογική.

Σύμφωνα με πηγές των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών υπάρχουν στη χώρα, 500.000 - 1.000.000 Kalashnikov και χιλιάδες RPG. Αν μόνο το 1% των παράνομων μεταναστών από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν, την Συρία, ή την Αφρική που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι οπαδοί της τζιχάντ, καταλήγουμε σε έναν αριθμό 20.000 εν δυνάμει τζιχαντιστών. Και οι δυνάμεις ασφαλείας δεν............

Διαβάστε περισσότερα ..»


Α.Μέρκελ: «Νέο Κόσσοβο θα γίνει η Ελλάδα εάν δεν υπάρξει συμφωνία»

merkel.jpgΣε μια άκρως  περίεργη δήλωση που δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στα πραγματικά δεδομένα της περιοχής προχώρησε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της.

Η Μέρκελ μιλώντας για την περίπτωση του ελληνικού προβλήματος και απευθυνόμενη στους 311 βουλευτές του κόμματός της δήλωσε πως "δεν θα αφήσω την Αθήνα να γίνει Πρίστινα".

Η δήλωση αυτή της Μέρκελ η οποία επιδέχεται πολλών ερμηνειών ανασύρει εφιαλτικές μνήμες από τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο με τις εκατόμβες θυμάτων, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έγινε τυχαία.

Το να εκλάβει η Γερμανίδα καγκελάριος μια περιοχή η οποία ακόμη και σήμερα είναι η πιο ασταθής των Βαλκανίων και πριν να ξεσπάσουν τα γεγονότα στην Ουκρανία ήταν και η πλέον επικίνδυνη ως «παράδειγμα προς αποφυγή» για την Ελλάδα αποτελεί ένα πολιτικό και γεωστρατηγικό ακροβατισμό που εφαρμοζόμενος στην Ελλάδα μόνο ζοφερές σκέψεις μπορεί να φέρει.

Ακριβώς δεν έχει ξεκαθαριστεί τι εννοούσε η Α.Μέρκελ όταν παρομοίασε την Αθήνα με την πρωτεύουσα του Κοσσόβου Πρίστινα. Κάποιοι εξηγούν πως εννοούσε το γεγονός ότι στο Κόσσοβο εκτός του τοπικού νομίσματος υπάρχει και το ευρώ αναφερόμενη και απορρίπτοντας τα σχέδια του Β.Σόιμπλε για διπλό νόμισμα.

Από την άλλη όμως η δήλωσή της έχει επεκτάσεις που μοιραία γίνονται εξαιτίας του αιματηρού παρελθόντος της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για πολύ περίεργη όσο και πολλαπλά ερμηνεύσιμη δήλωση. Εάν η Μέρκελ ήθελε να καυτηριάσει τους κινδύνους από την ύπαρξη ενός διπλού νομίσματος θα μπορούσε να διαλέξει μια άλλη περιοχή και όχι...........

Διαβάστε περισσότερα ..»


Η γεωπολιτική διάσταση των εκλογών στην Τουρκία

tourkia-ekloges-kourdoi.jpg

Γράφει ο Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών

Το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών επηρεάζει δύο καυτά, γεωπολιτικής φύσεως, ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία αυτή την περίοδο. Το πρώτο είναι ο τρόπος που θα καθορίσει η Άγκυρα τη σχέση της με τους Κούρδους, τόσο εντός Τουρκίας όσο και εκτός (Συρία και Ιράκ). Το δεύτερο αφορά το βαθμό συμμετοχής της στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Ό,τι τεκταίνεται σήμερα στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία σε πολλά επίπεδα. Από γεωπολιτικής πλευράς, ενώ αποδυναμώνεται η κυριαρχία της χαρισματικής προσωπικότητας του Ερντογάν, επί της οποίας οικοδομήθηκε η νέα τουρκική εξωτερική πολιτική του στρατηγικού βάθους, η Τουρκία βρίσκεται περιτριγυρισμένη από διενέξεις και καθηλωμένη από επιλογές που δεν υλοποιούνται στο βαθμό, που ο ίδιος ο Ερντογάν να μένει ικανοποιημένος.
Συγκεκριμένως, στα νότια και νοτιοανατολικά της χώρας βρίσκονται σε εξέλιξη οι εμφύλιοι πόλεμοι στη Συρία και στο Ιράκ, με αβέβαιη την επιτυχία των τουρκικών πολιτικών. Βορείως, στην άλλη πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ενδυναμώνει γεωστρατηγικώς τη Ρωσία, σε μία περιοχή όπου οι Τούρκοι έχουν πολλαπλά συμφέροντα. Βορειοανατολικώς της Τουρκίας υπάρχει μια συνεχής χαμηλής έντασης διαμάχη μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, όπως επίσης και εύθραυστη ανακωχή στη Γεωργία. Στα δυτικά βρίσκεται η Ελλάδα αντιμέτωπη με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την επίλυση της οικονομικής της κρίσης, η εξέλιξη της οποίας μπορεί να προκαλέσει γεωπολιτική μετατόπιση της Ελλάδος προς τη Ρωσία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πιο στενός εσωκομματικός συνεργάτης του Ερντογάν και εμπνευστής της πολιτικής του στρατηγικού βάθους είχε διακηρύξει μια πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες. Ωστόσο σήμερα συμβαίνει το αντίθετο.

Η Τουρκία στην εποχή των κεμαλικών ήταν προσεκτική ώστε να μην σύρεται στις διενέξεις της περιοχής γιατί αυτό θα έθετε σοβαρά προβλήματα για την ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα.
Αντιθέτως, η Τουρκία του Ερντογάν σύρθηκε πολιτικώς και διπλωματικώς στις νότιες διενέξεις, αποφεύγοντας μέχρι τώρα την άμεση στρατιωτική ανάμειξη. Επειδή εντείνονται αυτές οι εμπόλεμες διενέξεις, ειδικώς νοτίως της χώρας, αυξάνεται το ενδεχόμενο να πληγούν και τα τουρκικά σύνορα, λόγω της περιφερειακής διάστασης που λαμβάνει το κουρδικό ζήτημα στη Μέση Ανατολή, προκαλώντας την εμπλοκή της Τουρκίας.
Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποφύγει την εμπλοκή της στις περιοχές νοτίως της χώρας. Το πώς θα εμπλακεί και το τι θα κάνει δεν αφορά μόνο τη Συρία και το Ιράκ αλλά γεωστρατηγικώς ενδιαφέρει το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και, ιδιαιτέρως, τις ΗΠΑ. Συνεπώς το θέμα γίνεται γεωστρατηγικώς πολύπλοκο.

Μετά τις εκλογές, η πρόκληση για την Τουρκία συνίσταται στο ότι ένας αποδυναμωμένος Ερντογάν ή ένας από τους πιθανούς διαδόχους του, δεν θα διαθέτει το βάρος για τη διατήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό της χώρας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια διεύρυνσης του περιφερειακού ρόλου της χώρας.

Από το 2011, η Τουρκία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια για την ανατροπή του προέδρου Άσαντ. Τα 510-μιλίων τουρκικά σύνορα με τη Συρία δεν έκλεισαν ποτέ για τις ισλαμικές ένοπλες ομάδες, περιλαμβανομένου και του Ισλαμικού Κράτους. Η επιθετική πολιτική απέναντι στο καθεστώς του Άσαντ είναι αποκλειστικώς έμπνευσης του Ερντογάν και του κόμματός του. Τα άλλα τρία κύρια πολιτικά κόμματα στην Τουρκία αντιτάχθηκαν.
Επιπλέον, το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, του οποίου η επιτυχία ήταν το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των εκλογών και το οποίο ταυτίζεται με τα πολιτικά αιτήματα των 2.200.000 Κούρδων της Συρίας, δημιουργεί εντός της Τουρκίας ένα συγκροτημένο πολιτικό μέτωπο που εκτείνεται έξω από τα σύνορα του τουρκικού κράτους. Το κόμμα αυτό έχει τις προοπτικές να λάβει γεωπολιτική διάσταση, εκφράζοντας στη Δύση τα αιτήματα όλων των Κούρδων της Μέσης Ανατολής.

Ένας μετεκλογικός συνασπισμός ή ακόμη κυβέρνηση μειοψηφίας είναι βέβαιο ότι θα καθιστά ασθενέστερη από ό, τι ήταν πριν την τουρκική πολιτική στη Συρία, και ως εκ τούτου πιο αδύναμη να ξεκινήσει επιδρομές κατά του καθεστώτος Άσαντ ή ακόμη να υποστηρίξει τους ισλαμιστές αντάρτες, προκειμένου να επιταχύνει καθεστωτική αλλαγή εκεί.

Πριν από τις εκλογές, η Τουρκία έμοιαζε περισσότερο με μονοκομματικό κράτος το........

Διαβάστε περισσότερα ..»


Τρεις πρωθυπουργοί, τρεις ένοχοι.... τορπίλη στη μεταπολιτευτική σαπίλα

Σάλος έχει ήδη προκληθεί από τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου - ερευνητή, Μιχάλη Ιγνατίου για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ένα βιβλίο το οποίο στηρίχτηκε σε αγώνα 3,5 ετών για τον αποχαρακτηρισμό κρίσιμων εγγράφων όλων των «θεσμών» που ενεπλάκησαν και εμπλέκονται στη διαχείρισή της καθώς επίσης και προσωπικές συνεντεύξεις πολλών εκ των πρωταγωνιστών.

Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Αυτό που μας οδήγησε στην απόφαση παρέμβασης είναι η αποκλειστική σχεδόν εστίαση στην αποκάλυψη για την άρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να αποδεχθεί σχέδιο επίλυσης της κρίσης από το 2009, το οποίο συγκέντρωνε την αποδοχή όσων σήμερα μας έχουν στριμωγμένους «στα σκοινιά» και απαιτούν μέτρα τρομακτικών επιπτώσεων για να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την ελλαδική οικονομία που έχει καταρρεύσει. Όλα βέβαια είναι με ντοκουμέντα, ποδεδειγμένα. Όπως προκύπτει όμως για όλους, είναι ότι γνώριζαν, τους προειδοποιούσαν σταθερά. Όμως, προτιμούσαν να βάζουν μπροστά πολιτικούς-κομματικούς υπολογισμούς και να αποφύγουν το πολιτικό κόστος, καταδικάζοντας τη χώρα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, οι χειρισμοί του οποίου στην κρίση είναι κατά τη γνώμη μας αμφιβόλου δημοκρατικότητας, ενώ αναδύεται έντονη οσμή άλλων - ανομολόγητων - σκέψεων και υπολογισμών που οδήγησαν στην απόφαση να μην ασχοληθεί καν με την πρόταση διευθέτησης της κρίσης που του κατατέθηκε το 2009, συμπεριλαμβανομένου και «κουρέματος» του χρέους, είναι αναμφισβήτητα το πιο μοιραίο πρόσωπο της μεταπολίτευσης.

 George-Papandreou-Kostas-Karamanlis.jpg

Είναι αυτός που έβαλε το «κερασάκι» στο άθλιο παρακράτος που στήθηκε και θέριεψε στη Μεταπολίτευση, δημιουργημένο από αυτούς οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν «καριέρα» πάνω στις «δάφνες» των αντιστασιακών έναντι της δικτατορίας διαπιστευτηρίων, πραγματικών ή κίβδηλων, διότι όπως είναι γνωστό, οι πραγματικοί άδολοι αγωνιστές, δεν μιλούν πολύ, σε αντίθεση με διάφορους ευνοημένους από τη συγκυρία και την τύχη, ή απλά άτομα με εγγενές χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς τους τη δειλία, οι οποίοι από τύχη βρέθηκαν να κληρονομούν και να καλλιεργούν τον μύθο του «λιονταριού». Τα στόματα έχουν ανοίξει και πολλοί πλέον «τραγουδούν» ...

Η μεγάλη φενάκη όμως που καλλιεργείται αθέλητα από την επικέντρωση των αποκαλύψεων στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, είναι ότι αυτός είναι το κεντρικό πρόσωπο, αυτός είναι ο απόλυτος φταίχτης και πως εάν ... τιμωρηθεί παραδειγματικά, θα έχουμε πετύχει την «κάθαρση» του «λερωμένου» μεταπολιτευτικού μας παρελθόντος. Ουδέν ψευδέστερον ...

Ignatiou_Book_Crisis_GR-205x300.jpgΟ Μιχάλης Ιγνατίου όμως, στον επίλογο του βιβλίου του για την οικονομική κρίση που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ», ένα βιβλίο που αξίζει ΟΛΟΙ να διαβάσουμε σαν επένδυση στο μέλλον μας, ένα βιβλίο που θα μας επιτρέψει να κάνουμε τη σωστή αυτοκριτική, αφού οι «κατηγορούμενοι» δεν κυβέρνησαν από μόνοι τους, αλλά εξελέγησαν, ξεκαθαρίζει, ότι «η Ελλάδα και ο λαός της είναι τα μεγάλα θύματα τριών πρωθυπουργών», του «πετυχημένου» (όπως είναι η άποψη πολλών) Κώστα Σημίτη, εκτός του ΓΑΠ και ...

Του Κώστα Καραμανλή, (ο οποίος αν επιστρέψει στην ενεργό πολιτική θα κερδίσει με άνεση τις εκλογές), ο οποίος παρέδωσε τη χώρα σε ανίκανους υπουργούς και όταν αντιλήφθηκε τη θύελλα που ερχόταν, παρότι πήρε την ορθή απόφαση, να λάβει μέτρα, δεν την υλοποίησε ποτέ. Εάν το είχε κάνει θα είχε σώσει την Πατρίδα, ακόμα κι αν αντιμετώπιζε μια ταπεινωτική ήττα στις εκλογές.

Θα είχε μείνει στην Ιστορία που θα τον δικαίωνε. Και δεν τόλμησε και δεν απέφυγε την ήττα, παρότι στο τέλος είπε όλη την αλήθεια. Τόσες δεκαετίες όμως που εκτρέφονταν στην κομματική βάση κρατικοδίαιτοι μανδαρίνοι (κάποια παριστάνουν σήμερα τους σωτήρες ...), δεν ήταν διατεθειμένοι να..................

Διαβάστε περισσότερα ..»


H αλήθεια για τα Καλάσνικοφ made inGreece και γιατί ενοχλούνται τόσο οι σύμμαχοι

καλάσνικοφ _www.onalert.gr.jpg

Σημ. Και τι σύμμαχοι!!! Από αυτούς που όπως λέει και ο λαός "άμα έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς".

Σύμμαχοι που δεν μας αφήνουν να σηκώσουμε ποτέ κεφάλι. Που μονίμως σκάβουν το λάκο μας. Σύμμαχοι που υποστηρίζουν τα τουρκικά συμφέροντα στο Αιγαίο, που κάνουν το κορόιδο στην τουρκική κατοχή της Κύπρου,  που δεν τους καίγεται καρφί για την καταφανή καταπίεση της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου από τους αλβανούς. Σύμμαχοι που χρηματοδοτούν "επαναστατικούς" στρατούς Κοσσόβου και Τσαμουριάς, που δημιουργούν και υποστηρίζουν ένα κράτος παρωδία όπως τα Σκόπια. Σύμμαχοι που θέλουν να μας επιβάλλουν με το έτσι θέλω τα Σκόπια ως Μακεδονία και πρωωθούν τις ανιστόρητες διεκδικήσεις των Σκοπιανών κλπ.

Αυτούς του συμμάχους έχουμε !!! Για αυτούς πρέπει να πούμε όχι σε μια τόσο κερδοφόρα επένδυση επειδή απλά είναι ρώσικη και να αφήσουμε να σβήσει η ελληνική αμυντική βιομηχανία? Δεν το νομίζω!

---

Η ρωσική πρόταση για συμπαραγωγή Καλάσνικοφ στον εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο, έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση. Από τη μια αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τα ΕΑΣ και ειδικά για το εργοστάσιο στο Αίγιο που έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες.

Από την άλλη δικαιολογημένα εκφράζεται η άποψη ότι θα προκληθούν μεγάλες και έντονες αντιδράσεις από τους "συμμάχους" αν προχωρήσουμε σε μια τέτοια συμφωνία με την Μόσχα. Έχουν υπάρξει ήδη μεγάλες αντιδράσεις θα προσθέσουμε εμείς.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά :

* Η πρόταση των Ρώσων δεν προβλέπει υποχρεωτική προμήθεια Καλάσνικοφ για τις ελληνικές ΕΔ. Προβλέπει συμπαραγωγή και πώληση των όπλων σε τρίτες χώρες. Κι επειδή οι "πελάτες" είναι πολλοί η συμφωνία έχει μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον για τα ΕΑΣ.

"Θέλουμε πραγματικά να σώσουμε τα ΕΑΣ; Στο ερώτημα πρέπει εμείς οι ίδιοι ως χώρα να δώσουμε μια απάντηση. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν στην ελληνική κυβέρνηση κάποιοι που έχουν ...φάει το παραμύθι ότι οι δανειστές έχουν "ξεχάσει" τα λουκέτα στα ΕΑΣ αλλά και στην υπόλοιπη αμυντική βιομηχανία. Είναι πρωταρχικός τους στόχος να βάλουν λουκέτο παντού κι όχι για να "συμμαζέψουν" τα οικονομικά μας, αλλά για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα των αμυντικών βιομηχανιών του ευρωπαϊκού βορρά. Είναι προφανές ότι το σχέδιο είναι ακόμη και ...βίδες να τις αγοράζουμε από εκεί . Κατά προτίμηση από τη Γερμανία για να μην κρυβόμαστε.

"Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν επιτύχει μέσω των μέτρων που έχουν επιβάλλει και στην αμυντική βιομηχανία να την οδηγούν σε αργό θάνατο.
Η απαγόρευση προσλήψεων για παράδειγμα. Ακόμη κι αν τα ΕΑΣ πάρουν κάποια μεγάλη παραγγελία οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει θα πρέπει να κάνουν άθλο για να τα βγάλουν πέρα. Λύσεις γι΄ αυτό το πρόβλημα ευτυχώς............

Διαβάστε περισσότερα ..»


Η παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τα αίτια πτώσης

Konstantinople.jpg

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς στις 29 Μαΐου 1453, είναι ένα κοσμοϊστορικό γεγονός με παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις. Ουσιαστικά αλώθηκε ο ανατολικός προμαχώνας της χριστιανοσύνης, η Βυζαντινή αυτοκρατορία, τερματίζοντας τον υπερχιλιετή βίο της.

Κληρονόμος των στρατηγικών και πλούσιων εδαφών της Αυτοκρατορίας αναδείχθηκε ο νομαδικός λαός των Οθωμανών, που χάρις στην στρατιωτική του αλκή, κυριάρχησε στα Βαλκάνια και στην Μικρά Ασία τα επόμενα 200 χρόνια, φτάνοντας ως τις πύλες της Βιέννης δύο φορές, το 1529 και το 1683. Ένα γεγονός τέτοιας σημασίας, δεν προκαλείται από συμπτωματικά συμβάντα, η επιδερμικές και βραχυχρόνιες αφορμές. Η πτώση του θεοκρατικού και πολυφυλετικού Βυζαντίου έχει χρονικά τις ρίζες της ήδη στις αρχές του 12ου αιώνα μ. Χ. Ουσιαστικά τότε οι Βυζαντινοί Αυλικοί επιβλήθηκαν στην ηγεσία του Βυζαντινού στρατού αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο της Αυτοκρατορικής Εξουσίας, με αποτέλεσμα την απαρχή της στρατιωτικής παρακμής του Βυζαντίου. Μια σειρά από σπάταλους και διεφθαρμένους αυτοκράτορες σε συνδυασμό με την πολυέξοδη και πολυπρόσωπη αυλική καμαρίλα που οι δολοπλοκίες της άγγιζαν τα όρια του γελοίου, διασπάθισαν τα οικονομικά αποθέματα των ταμείων που είχαν αποταμιεύσει οι Αυτοκράτορες της Δυναστείες των Μακεδόνων.

Τα έξοδα της Αυλής πολλαπλασιάστηκαν και αυτό ανάγκασε τους αυτοκράτορες να δημοπρατούν τελωνειακές διευκολύνσεις και προνόμια στους εμπόρους της Βενετίας της Γένοβας και της Φλωρεντίας για τα εμπορεύματα που διακινούσαν μέσω της Κωνσταντινούπολης. Αυτό ανακούφιζε προσωρινά την οικονομική κατάσταση αλλά συρρίκνωνε μακροπρόθεσμα το ετήσιο εισόδημα του Βυζαντινού κράτους. Ταυτόχρονα εξόντωνε τους Βυζαντινούς εμπόρους συγκεντρώνοντας το εμπόριο στα χέρια των Ενετών που ήταν πιο ανταγωνιστικοί, χάρις τα προνόμια αυτά.

Οι Σταυροφορίες των Λατίνων την ίδια εποχή, έφεραν αναστάτωση στον Βυζαντινό χώρο. Οι Σταυροφόροι εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του Βυζαντινού στρατού και τις έριδες επίδοξων Αυτοκρατόρων, άλωσαν την Κωνσταντινούπολη και επέβαλλαν ένα βραχύβιο δικό τους Λατινικό κράτος. Το γεγονός αυτό είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την συνοχή του κράτους και του πληθυσμού του Βυζαντίου. Τα δύο ισχυρότερα κράτη που είχαν προκύψει από την συντριβή του Βυζαντίου το 1204, το Δεσποτάτο της Ηπείρου, και η Αυτοκρατορία της Νίκαιας του Θεόδωρου Λάσκαρι, εξήντλησαν τις δυνάμεις τους σε ένα συνεχή πόλεμο μεταξύ τους. Άλλες Βυζαντινές πόλεις και νησιά του Αιγαίου είχαν καταληφθεί από τους Ενετούς, Λατίνους Ευγενείς η ληστρικές συμμορίες (Καταλανική Εταιρεία κτλ) και είχαν αυτονομηθεί σαν ξεχωριστές πόλεις-κράτη. Ο Βυζαντινός χώρος κατακερματίστηκε σε μικρά φέουδα, με μια σειρά από τοπικούς μεγάλους γαιοκτήμονες, τους λεγόμενους τότε "δυνατούς", να μην υπακούουν στην κεντρική διοίκηση των Παλαιολόγων που είχαν απελευθερώσει εντελώς συμπτωματικά την Κωνσταντινούπολη το 1261 μ. Χ. Οι «δυνατοί» ήταν παλαιοί ανώτατοι Αξιωματικοί του Βυζαντινού στρατού που εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία των Αυτοκρατόρων, οικειοποιούμενοι εκτεταμένα κρατικά Αυτοκρατορικά κτήματα, τις λεγόμενες «Πρόνοιες».

Η ισχυροποίηση των κατά τόπους αρχόντων και η εξασθένιση της Κεντρικής Βυζαντινής εξουσίας, εξέθεσαν τις κατώτερες αγροτικές τάξεις στο έλεος και στην διάκριση των "δυνατών" που επικρατούσαν ανά περιοχή. Οι νέοι αυτοί αφέντες κατέφυγαν στην καταπίεση, στην αδικία και στην εξοντωτική φορολόγηση των φτωχών αγροτών και τεχνιτών των υποτυπωδών αστικών κέντρων της εποχής, δημιουργώντας έντονα κοινωνικά προβλήματα και εξεγέρσεις με κυριότερη αυτή των Ζηλωτών στην Θεσσαλονίκη που είχε Θρησκευτικά ελατήρια, αλλά απέκτησε κοινωνικό και οικονομικό περιεχόμενο. Η σημαντική αυτή εξέγερση υπονόμευσε την άμυνα της πόλης και την παρέδωσε στα χέρια των Οθωμανών. Μέσα στο ζοφερό αυτό κλίμα αναρχίας και αυθαιρεσίας, καμία κοινωνική δύναμη η συνιστώσα δεν σήκωνε το βλέμμα να αντικρίσει την Οθωμανική λαίλαπα που είχε πλέον κατακλύσει τα εδάφη της Μικράς Ασίας στα μισά του 13ου Αιώνα καταστρέφοντας πολλές Χριστιανικές πόλεις και σφάζοντας η υποδουλώνοντας τους χριστιανικούς πληθυσμούς της.

Η βία, η ληστεία και η λεηλασία ξεσπούσε παντού όπου περνούσαν οι Οθωμανοί. Η Εκκλησία, που ως θεσμός είχε βοηθήσει δυναμικά πολλές φορές στο παρελθόν στην επιβίωση του Βυζαντίου, υπέσκαπτε την εξουσία των Παλαιολόγων λόγω της προσήλωσης των τελευταίων στην υπόθεση της δογματικής Ένωσης του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης με την Παπική Εκκλησία. Αλλά και η Εκκλησία ως θεσμός είχε διαβρώσει σημαντικά τις κοινωνικές δομές του Κράτους. Τα μοναστήρια και οι εκκλησίες είχαν πολλαπλασιαστεί, έχοντας μεγάλες περιουσίες και εκτάσεις καλλιεργήσιμων εδαφών που επέτειναν τις κοινωνικές ανισότητες και τον κοινωνικό αναβρασμό.

Οι ιερωμένοι και οι μοναχοί στο Βυζάντιο αποτελούσαν μια ξεχωριστή πολυπληθής κοινωνική τάξη, και ήταν πρόσωπα ιερά και απαραβίαστα και απολάμβαναν μια σειρά από κοινωνικά και οικονομικά προνόμια. Συγκεκριμένα οι μοναχοί και οι ιερωμένοι δεν φορολογούνταν και ήταν απαλλαγμένοι από στρατιωτικές υποχρεώσεις. Αυτά τα προνόμια προέτρεπαν πολλούς να ασπαστούν τον μοναχικό βίο, όχι ως στάση ζωής και Ασκητικού βίου, αλλά ως τον ευκολότερο τρόπο να αποφύγουν τα κοινωνικά βάρη που εξαθλίωναν τους υπόλοιπους. Έτσι οι περισσότεροι όχι μόνο δεν παρήγαγαν πνευματικό και ποιμαντορικό έργο, αλλά αντιθέτως προκαλούσαν με τον ακόλαστο και πολυτελή βίο τους. Ήδη στα μισά του 14ου Αιώνα μ. Χ. ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας ήταν φόρου υποτελής στον Οθωμανό Σουλτάνο, με την πρόσθετη εξευτελιστική υποχρέωση να εκστρατεύει στο πλευρό του ως Σύμμαχος. Οι Άρχοντες των Βυζαντινών ημιανεξάρτητων κρατιδίων κοιτούσαν αδιάφοροι να έρχεται ο χαμός τους και η μόνη αντίδραση τους ήταν να καλούν τον Σουλτάνο ως διαιτητή στις ασήμαντες εδαφικές διαφορές τους. Μόνο.............

Διαβάστε περισσότερα ..»

Προφίλ

spilef Spilef
Hellas
Το προφίλ μου

Η Ελλάδα πάνω από κόμματα, από προσωπικές φιλοδοξίες, από συμφέροντα πολυεθνικών και προπαγάνδα των ΜΜΕ. ¨"Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους..."

Ημερολόγιο

Ιούλιος 2015
ΚΔΤΤΠΠΣ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Ακομμάτιστοι Έλληνες Ιστολόγοι

Portal ΚύκλουΠροηγούμενος Ιστότοπος ΚύκλουΕπόμενος Ιστότοπος ΚύκλουΤυχαίος Ιστότοπος Κύκλου

Εορτολόγιο

Αρχείο θεμάτων

Σελίδες

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...